De Varroa destructor belaagt al meer dan 40 jaar onze honingbijen. Dat de varroamijt hier terechtgekomen is, is de schuld van de mens. 

https://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Varroa

De schade aan de bijen en de larven zorgt ervoor dat het volk instort, en is nog steeds een van de grote oorzaken van de sterke achteruitgang van de honingbijen.

Men heeft verschillende methoden om de varroa te bestrijden, maar deze zijn meestal niet al te bij-vriendelijk.

Het verdampen of druppelen van zuren (mierenzuur, oxaalzuur) is een foltering voor de bijen, maar heeft wel effect op de varroa.

Dan zijn er ook nog tal van chemische middelen die aangewend worden. Ik zeg dan altijd: "Imkers zijn kwaad op het gebruik van chemische middelen in de land- en tuinbouw, maar gebruiken zelf chemische middelen rechtstreeks in de kast."

Voor mij een moeilijk te volgen logica.

Het uitsnijden of volledig verwijderen van het darrenbroed is volledig in strijd met het leven in een bijenvolk. Het is zeker dat je daardoor een pak minder varroa zal hebben, maar de koningin zal onmiddellijk terug starten met het leggen van onbevruchte eitjes om voldoende darren te hebben om haar genetica door te geven.

Als "bijenhoeder" zijn dit methodes die ik niet toepas.

 

https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/plant-research/biointeracties-plantgezondheid/bijen/ziekten-in-bijen/varroa-destructor/de-bestrijding-van-varroa-een-introductie.htm

 

https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/Biointeracties-Plantgezondheid/Bijen/Ziekten-in-bijen/Varroa-destructor/Interacties-tussen-varroa-en-andere-ziekten.htm